Didactisch materiaal cahier W.O.

Doorheen de implementatie van het cahier W.O. en via vormingen ontwikkelt de PBD samen met begeleiders en coördinatoren didactisch materiaal. We stellen je graag (voorlopig) drie instrumenten voor: de W.O.-waaier, een naslagwerkje over de ervaringscyclus en Zoeken in Boeken. Je vindt hier ook de instrumenten uit het cahier W.O. in downloadbare PDF's, zoals de leerspiraal en de ervaringscyclus.

 

Zoek je het cahier W.O. zelf? Dat vind je hier.

W.O.-waaier

Alle eindtermen en ontwikkelingsdoelen voor wereldoriëntatie in één oogopslag in een handig instrument. Download de W.O.-waaier hier in verschillende formaten of bestel hem onderaan.  In de implementatiegids vind je tips om de W.O.-waaier te gebruiken.

 
64698953_354242155278202_515746861390443

Werken jullie graag aan een eigen document met de kleuren van de W.O.-waaier? Hieronder vind je de RGB-code van die kleuren:

MENS (geel): 240 220 97

MAATSCHAPPIJ (blauw): 30 150 250

TIJD (oranje): 222 102 74

RUIMTE (roze): 226 132 248

NATUUR (groen): 79 177 77

TECHNIEK (paars): 150 75 185

TIP

- Je kan de pictogrammen uithangen in de klas. Op die manier kan je tijdens een ronde, onderzoek of projectbrainstorm met de klas de onderzoeksvraag verbreden.

- Je kan de klas-/schoolbib, het archief of het patrimonium kenmerken met de pictogrammen.

- Je kan werkstukken, vrije teksten of onderzoekjes kenmerken met een stempel of sticker van de pictogrammen. Op die manier registreer je én maak je kinderen bewust van wereldoriëntatie.

In De Muze werken ze met stickers. Ze drukken dit Word-sjabloon steeds af op stickerbladen van Gallery (24 stickers op 1 blad) of Avery. 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Instrumenten uit de onderwijsstappen 

In het cahier W.O. schreef de pedagogische begeleidingsdienst geen leerlijnen uit, maar verzamelde ze instrumenten om zelf schooleigen soepele leerlijnen te maken. Die instrumenten staan samengevat in de onderwijsstappen. Je kan ze hieronder in PDF downloaden. Je vindt op onze F.A.Q.-pagina tips om de onderwijsstappen concreet te gebruiken.

 

Naslagwerk ervaringscyclus

Een klein boekje met meer theorie over de ervaringscyclus, een kritische bedenking om er in de praktijk mee om te gaan en enkele inspirerende schema's en mindmaps. Ontwikkeld op Graad in de Kijker 4e, 5e en 6e leerjaar. Je kan het boekje onderaan bestellen.

 

Leidraad zoeken in boeken 

Een samenvatting van de starterscursus en een regioco over vragen zoals Wat is een goed boek voor leerlingen? Hoe verwerken leerlingen teksten? Waar en wanneer werken de leerlingen met digitale informatie?  Je kan het boekje onderaan bestellen.

 

Onepager voelsprieten 

Als we voor soepele leerlijnen willen gaan en dus niet op vooraf bepaalde tussenstappen rekenen, dan moeten we zorgen dat onze ervaringsgerichte didactiek van hoge kwaliteit is. Met vijf voelsprieten proberen we ervaringsgericht werk tastbaar te maken. In deze onepager krijg je inzicht in jouw eigen voelsprieten en kan je doorklikken naar tips, bronnen en praktijkvoorbeelden. Je vindt meer info over de voelsprieten op onze F.A.Q.-pagina.

Kijkwijzer kwaliteitsvol projectwerk 

Projectwerk is de werkvorm/techniek/methodiek bij uitstek om met wereldoriëntatie aan de slag te gaan. Tijdens een vorming rond die techniek bekeken we met de deelnemers een kijkwijzer met reflectievragen. Die helpt jou als begeleider je project versterken. De kijkwijzer is een verzameling van relevant bronmateriaal en sprekende praktijkvoorbeelden uit onze eigen FOPEM-scholen. De kijkwijzer is vooral bedoeld als inspiratie, niet als checklist

Poster cahier W.O.

Uit de enquête leerden we dat er heel wat materiaal en tekst beschikbaar is wat overweldigend kan overkomen. Daarom hebben we de krachtlijnen van het cahier W.O. gevat in een poster. Die kan je uithangen in het teamlokaal. Op die manier heeft iedereen steeds de belangrijkste aspecten mee en stimuleert het om erover te spreken.

2021-06-01 - PBD - Poster voor in teamlo
 

BESTEL DIDACTISCH MATERIAAL

Vul het formulier hier naast in. Je bestelling komt terecht bij de pedagogische begeleidingsdienst van FOPEM. We bezorgen je het materiaal op één van de nascholingen of sturen het op met de post (ca. 8€ verzendingskosten). De factuur mailen we je door.

Bedankt! Bericht verzonden.