Didactisch materiaal cahier W.O.

Doorheen de implementatie van het cahier W.O. en via vormingen ontwikkelt de PBD samen met begeleiders en coördinatoren didactisch materiaal. We stellen je graag (voorlopig) drie instrumenten voor: de W.O.-waaier, een naslagwerkje over de ervaringscyclus en Zoeken in Boeken. Je vindt hier ook de instrumenten uit het cahier W.O. in downloadbare PDF's, zoals de leerspiraal en de ervaringscyclus.

 

Zoek je het cahier W.O. zelf? Dat vind je hier.

W.O.-waaier

Alle eindtermen en ontwikkelingsdoelen voor wereldoriëntatie in één oogopslag in een handig instrument. Download de W.O.-waaier hier in verschillende formaten of bestel hem onderaan.  In de implementatiegids vind je tips om de W.O.-waaier te gebruiken.

 

Werken jullie graag aan een eigen document met de kleuren van de W.O.-waaier? Hieronder vind je de RGB-code van die kleuren:

MENS (geel): 240 220 97

MAATSCHAPPIJ (blauw): 30 150 250

TIJD (oranje): 222 102 74

RUIMTE (roze): 226 132 248

NATUUR (groen): 79 177 77

TECHNIEK (paars): 150 75 185

Instrumenten uit de onderwijsstappen 

In het cahier W.O. schreef de pedagogische begeleidingsdienst geen leerlijnen uit, maar verzamelde ze instrumenten om zelf schooleigen soepele leerlijnen te maken. Die instrumenten staan samengevat in de onderwijsstappen. Je kan ze hieronder in PDF downloaden. Je vindt op onze F.A.Q.-pagina tips om de onderwijsstappen concreet te gebruiken.

 

Naslagwerk ervaringscyclus

Een klein boekje met meer theorie over de ervaringscyclus, een kritische bedenking om er in de praktijk mee om te gaan en enkele inspirerende schema's en mindmaps. Ontwikkeld op Graad in de Kijker 4e, 5e en 6e leerjaar. Je kan het boekje onderaan bestellen.

 

Leidraad zoeken in boeken 

Een samenvatting van de starterscursus en een regioco over vragen zoals Wat is een goed boek voor leerlingen? Hoe verwerken leerlingen teksten? Waar en wanneer werken de leerlingen met digitale informatie?  Je kan het boekje onderaan bestellen.

 

Onepager voelsprieten 

Als we voor soepele leerlijnen willen gaan en dus niet op vooraf bepaalde tussenstappen rekenen, dan moeten we zorgen dat onze ervaringsgerichte didactiek van hoge kwaliteit is. Met vijf voelsprieten proberen we ervaringsgericht werk tastbaar te maken. In deze onepager krijg je inzicht in jouw eigen voelsprieten en kan je doorklikken naar tips, bronnen en praktijkvoorbeelden. Je vindt meer info over de voelsprieten op onze F.A.Q.-pagina.

 

BESTEL DIDACTISCH MATERIAAL

Vul het formulier hier naast in. Je bestelling komt terecht bij de pedagogische begeleidingsdienst van FOPEM. We bezorgen je het materiaal op één van de nascholingen of sturen het op met de post (ca. 8€ verzendingskosten). De factuur mailen we je door.

Samen school maken

Deze website dient als inspiratie voor begeleiders en coördinatoren die werken met een cahier van FOPEM.

De implementatiegids vormt het belangrijkste onderdeel van de website en dient door alle scholen gebruikt te worden om het cahier W.O. te implementeren.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now