top of page

Waarom deze website?

De pedagogische begeleidingsdienst van FOPEM wil een verhaal schrijven met de scholen. Dit mag je best letterlijk nemen wanneer we het over onze cahiers hebben. We willen je via een aanbod maar ook via jullie vragen ondersteunen bij het invullen, implementeren en gebruiken van jullie schooleigen cahier. FOPEM werkt echter ook als een onderzoeksgemeenschap. We zijn elkaars begeleider, elkaars ondersteuner, elkaars kritische vriend. Deze website wil deze onderzoeksgemeenschap een plek geven.

​

Het idee voor deze website spreekt je aan in je rol als mede-onderzoeker. Samen willen we kijken wat werkt, wat inspireert, waar verbeterpunten of hiaten zijn in het verhaal, wat allemaal samenhangt. Kortom, al gaande proberen we een antwoord te vinden op onze eigen en op elkaars onderzoeksvragen. Zo vormen de FOPEM-scholen een onderzoeksgemeenschap die de scholen op een efficiënte manier ondersteunt.

​

De cahierwebsite heeft drie grote doelen: ondersteunen, inspireren en verbinden. 

Hoe gebruik je deze website?

De cahierwebsite is er voor alle cahiers van FOPEM. De site is op dit moment het meest gericht op het cahier W.O. We bouwen het onderdeel voor het cahier cultuurbeschouwing uit. We brengen je op de hoogte VIA DE NIEUWSBRIEF wanneer dit deel klaar is.

​

Om jullie te ondersteunen rond het cahier W.O. bouwen we drie onderdelen uit: de implementatiegids, didactisch materiaal en het forum.

​

De IMPLEMENTATIEGIDS helpt je als team stap voor stap om het cahier W.O. schooleigen te maken. Je begint met verkennende oefeningen, onderzoekt daarna je huidige W.O.-werking en creëert tenslotte eigen soepele leerlijnen. Dit doe je stap voor stap aan de hand van oefeningen en tips. Je kan deze oefeningen tijdens teammomenten, studiedagen,... doen. Je kan ervoor kiezen om een cahiercoach op school aan te duiden die dit proces begeleidt en stuurt. Onze F.A.Q.-pagina is een sterke aanvulling op de implementatiegids.

​

Doorheen de implementatie van het cahier W.O. en via vormingsmomenten ontwikkelt de PBD samen met begeleiders en coördinatoren DIDACTISCH MATERIAAL. Dat kan je via deze website downloaden of bestellen.

​

De ONLINE TRAINING, tenslotte, begeleidt nieuwe leraren in werken met het cahier W.O. Je kan de online training volledig op je eigen tempo volgen, alles staat klaar in filmpjes, opdrachten en materiaal. Het vormt een basistraject waarin je kaders zoals de vijf voelsprieten, drie sporen, Jef & Jos, leerspiraal en nog zoveel meer leert hanteren.

​

Wil je niets missen? ABONNEER je dan op de cahier-nieuwsbrief! Je kan alle voorbije nieuwsbrieven hier opnieuw lezen.

bottom of page