top of page

Ingaan op specifieke thema's: racisme en discriminatie

PBD FOPEM

Bijgewerkt op: 18 dec 2024

  • Zeer uitgebreide lijst met tal van inspirerend en didactisch materiaal om als team en in de klas aan de slag te gaan met racisme en discriminatie (Cargo Confetti)

  • Boekentips van Inge Coen (begeleider Levensboom Wevelgem) in deze map

  • Boek ‘Vragen en antwoorden over racisme

  • In deze podcastaflevering van Buiten de Krijtlijnen vertelt Naima Charkaoui (auteur van Racisme – over wonden en veerkracht) over racisme en racismewijsheid in ons onderwijs en hoe je als leerkracht kan reageren. 

  • Docatlas deelde in het kader van de dag/week van de leerkracht kennisclips omtrent diversiteit in het onderwijs; meertaligheid, anderstalige nieuwkomers, zelfzorg en ook ‘Inzetten op diversiteit en inclusie in de kleuterklas’. Eva vertelt in een kort filmfragment waarom (onderzoek over het) inzetten op het beperken van vooroordelen bij jonge kinderen zo belangrijk is en wat je daarbij als leerkracht kan doen. 

  • EDU-box 'Wij-zij-denken' van VRT: leren van mening verschillen: In de samenleving komen groepen van mensen af en toe fel tegenover elkaar te staan door een meningsverschil. En dan kunnen de emoties hoog oplaaien. Soms blijft dit vreedzaam, soms wordt het giftig. Maar wanneer wordt zo’n tegenstelling dan gevaarlijk? En wat kan je daaraan doen? Met deze EDUbox kom je dat allemaal te weten.

  • Eventueel onze blogpost over vluchtverhaal

  • Hoe je als omstaander reageert op racisme of discriminatie – Klasse

  • Racistische uitspraken bij kinderen: hoe reageer je? – Klasse

  • Fragment uit: Kleuterleerkracht, de kalender - Eva Dierickx & Astrid Koelman:

    Ouders en leerkrachten zijn vaak bang om 'fouten' te maken of niet de juiste woorden te vinden. Denk maar aan vragen van kinderen als 'Mag ik het huidskleurpotlood?' We kunnen je geruststellen. Onderzoek wees uit dat gesprekken over diversiteit waarbij de volwassene zich ongemakkelijk voelde, moest zoeken naar woorden en stamelde, beter hielpen om vooroordelen te beperken, dan wanneer ze het gesprek ontweken. Omarm dus het ongemakkelijke, en ga in gesprek. Beantwoord vragen eenvoudig en zonder waardeoordeel. 'Mag ik het huidskleurpotlood?' >> 'Bedoel je donkerbruin, lichtbruin of zachtroze? Er zijn heel veel verschillende huidskleuren. Net zoals mensen verschillende haarkleuren hebben, hebben ze ook verschillende huidskleuren.

Comments


Samen school maken

Deze website dient als inspiratie voor begeleiders en coördinatoren die werken met een cahier van FOPEM.

De implementatiegids vormt het belangrijkste onderdeel van de website en dient door alle scholen gebruikt te worden om het cahier W.O. te implementeren.

bottom of page