We kregen een uitdagende, genderneutrale gedachte via De Zevensprong binnen. Vaderdag en moederdag vieren, werkt stigmatiserend en is niet meer van deze tijd. Vanuit het oogpunt van diversiteit en gendergelijkheid kiezen ze er voor om eens in het schooljaar (15 mei 2022 voor dit schooljaar) een ouderdag te doen. Hierbij zetten de kinderen hun ouders in de bloemetjes, zonder vast te hangen aan het stereotiepe beeld van mama, papa, kinderen.
Proficiat. Jullie kompas wordt goed gebruikt. En wie weet schudden jullie met dit berichtje ook elders aan de boom? Hoe vaak reflecteren jullie met het team over vaste rituelen of gewoontes op school? Welke feesten vieren jullie wel of niet en waarom? Met welke maatschappelijke verwachtingen gaan jullie mee of net niet mee?
Ondersteunend materiaal
Ouderdag of aandacht voor diversiteit op Moederdag in de kleuterklas: deze interessante post van Eva Dierickx (de’ klas van Eva’)
'School uit de kast' voorziet dit educatieve pakket rond de ouderdag
Zo doen zij het: praktijkverhalen uit FOPEM-scholen
De Zevensprong (Leuven)
We hebben sinds vorig schooljaar een ouderdag in plaats van vader en moederdag. Gezien de diverse samenstelling van de gezinnen vonden we het niet langer opportuun om aparte dagen te houden. We hebben het gesprek in het schooljaar 2020-2021 eerste gehouden op niveau van het team en nadien gecommuniceerd naar onze rvb. Om tijd in de hoofden te geven om de mindswitch te maken hebben we gekozen om het in te richten in schooljaar 2021-2022. We hebben het toegelicht in een communicatie naar de ouders. We hebben enkel positieve reacties opgetekend. Sindsdien is het vastgezet in onze jaarplanning. Dit schooljaar is onze ouderdag op 21 mei 2023.
De Levensboom (Marke)
We voelden ook dat er iets moest gebeuren. We hebben dan dit gesprek gevoerd in alle klassen en een stemming gehouden. Er is uitgekomen dat we op dezelfde momenten blijven vieren (2 momenten) maar we noemen ze ouderdag 1 en ouderdag 2
't Schommelbootje (Alken)
Hoi, wij doen al heel veel jaren een vader en moederfeest en slaan de 'officiele' feestdagen in mei en juni eigenlijk gewoon over. Het ene jaar doen we een grootouderfeest en het andere jaar een ouderfeest. Het werd al op verschillende manieren ingevuld. Maar bovenal is het een namiddag dat de ouders extra uitgenodigd worden op school en in de bloemetjes gezet worden. vorig jaar hadden we een Engels tuinfeest met een buffet gemaakt door de kinderen, optredens en een gezellig samenzijn. Andere edities deden we workshops met de ouders en kinderen en sloten we af met een receptie. Ik denk dat we sowieso in heel onze geschiedenis enkel geschenkjes voor vader en moederdag knutselden wanneer er in de klas door de kinderen een vraag geuit werd. vb in de eerste graad (waar ik ben) komt het soms in de praatronde voor en we maken dan in de vrije werktijd of in tekstentijd, tijd vrij om samen te knutselen, schrijven, dichten , ...
De Sterrebloem (Meigem)
Lieve ouders, en in het bijzonder voor dit weekend: lieve mama’s,
Zondag is het moederdag. Een dag waarop alle mama’s verwend worden met bloemen en cadeautjes. En zoiets wordt grondig voorbereid op scholen. Er wordt geknutseld en geschreven, getekend en gekookt. Ook op de Sterrebloem doen we hier ondertussen al vele jaren aan mee. Niets mis mee, toch?
Alhoewel. De voorbije keren was dat een beetje met een dubbel gevoel. Want moederdag is een feest voor alle mama’s. En hun kinderen die een cadeautje willen geven. Maar zijn alle kinderen zondag bij hun mama? Misschien is het dit weekend net het weekend waarop je bij papa bent? Of: hebben alle kinderen een mama? En straks is het vaderdag. Misschien heb je twee papa’s. En geen mama’s. Of twee papa’s en twee mama’s. En dan moet je vier cadeautjes knutselen omdat het zondag moederdag is en straks vaderdag. Moet zoiets trouwens niet spontaan gebeuren?
Hoe bedank jij jouw mama en hoe zet jij jouw papa in de bloemetjes? Misschien kan dat ook in september met een leuke tekening of een ontbijt op bed. Of in maart met een picknick in de tuin of een wandeling in het bos.
Daarom besloten we, samen met de (oudste) kinderen en het team, om er dit jaar eens niet aan mee te doen. Alle tekeningen en knutselingen die je zondag of in september of volgende week op je hoofdkussen of tussendoor vindt, zijn recht uit het hart.
Maar uiteraard willen alle Sterrebloempjes hun ouders wel eens in het groot bedanken. Met een feest en een lied of een spel en een taartje.
Eind juni, na een prachtig schooljaar, kan zoiets nog intenser gevierd worden, dachten wij. Daarom worden jullie binnenkort uitgenodigd voor de ouderdag of bedankingsdag of moedersenvadersdag. We moeten nog een leuke naam verzinnen.
Fijne zondag overmorgen en fijne zondag straks in juni.
留言